dinsdag 24 oktober 2017

Betere Houding? | 9 Praktische Tips en Oefeningen

Veel ruiters klinkt het bekend in de oren.
 "Armen stil!" "Benen rustiger houden!" "Hakken uitdrukken!" 
Veel dingen waar de meeste ruiter niets mee kunnen. Het is op te lossen door de houding en zit te verbeteren met oefeningen. Natuurlijk zal je houding & zit niet metéén veranderen, maar het is goed om te oefenen. Beter, fijner en steviger in het zadel gaan zitten vereist nu eenmaal oefening.

Houding en zit als basis van rijkunst: 9 oefeningen & tips

Goede oefeningen zijn prettig voor ruiter en paard, hierbij een aantal waarmee je direct aan de slag kunt:
  1. Oefen de "verlichte zit". Deze oefening is ideaal om je eigen balans te leren controleren. 
  2. Wisselen van been doe je meestal door een keer door te zitten, maar je kunt dit ook doen door een keer extra te staan. Wel zo goed voor de rug van je paard. Zorg er wel voor dat je de teugels niet gebruikt om je balans te houden als je een keer extra staat. 
  3. Oefen je flexibiliteit door je rug helemaal hol en vervolgens helemaal bol te maken. Uiteindelijk kies je voor de middenweg, bij een goede houding is je rug licht hol, maar nooit vast.
  4. Train je ademhaling. Ademhaling is je zwaartepunt dus probeer vanuit je buik te ademen, zo zit je dichter bij je paard. Ademhaling heeft daarnaast een grote invloed op je mate van ontspanning.
  5. Druk je hakken niet te ver uit, dit zorgt er vaak voor dat je knieën en bovenbeen op slot worden gezet.
  6. Houd vorm op de buitenkant van je beenspieren, oftewel een vorm van O-benen, hierdoor klem je je knieën niet tegen het paard en zit je steviger in het zadel. Het is aan te raden je bekken te kantelt om zo goed te zitten en daarnaast vanuit je heup je benen al iets naar binnen te draaien.
  7. Houd je heupen los, dit kun je testen door tijdens het rijden je benen in cirkels te bewegen.
  8. Oefen met een yoga bal, dit geeft een leuke afwisseling om te werken aan de stabiliteit van je rompbalans en het flexibiliseren van de spieren rondom je heup.

Een deel van deze oefeningen, zoals admehaling en balans oefeningen, voeren we uit tijdens de "dag-workshop Ruiter Coaching: "van Plezier naar Passie en Prestatie!" 
Er zijn nog plekjes vrij dus schrijf je snel in.

Scheef versus Recht
Hieronder zie je 2 afbeeldingen. De linker afbeelding geeft een ruiter weer welke scheef op zijn paard zit. Je ziet dat de rug van de ruiter niet recht is en de heupen niet gelijk staan. Dit kan voor diverse fysieke klachten zorgen bij de ruiter. Daarnaast heeft het paard in zijn rug een niet goed verdeeld gewicht welke te vergelijken is met het ronddragen van een rugtas op één schouder. Bij paarden zijn dit soort situaties vroeg of laat vaak een oorzaak van verzet in het rijden of bijvoorbeeld kreupelheid.
De rechter afbeelding geeft een harmonieus beeld weer waarbij de ruiter zelf in een rechte lijn zit. Het paard heeft een correcte rechte houding en verdeeld gewicht waarbij minder snel blessures zullen optreden,





Bonus houding en zit oefeningen

Hieronder vind je 4 extra tips en oefeningen die je makkelijk zelf kunt toepassen.

Schouders terug
Probeer jezelf voor te stellen dat je een heliumballon midden op je rug hebt, die je daar kunt houden door je schouders terug en laag te houden. Op het moment dat je dat doet ga je automatisch rechtop zitten. Ook al is die houding in het begin misschien iets krampachtig, door elke keer dat je rijdt even te denken aan de ballon en jezelf recht te maken in je bovenlichaam, ga je ook dieper in je zadel zitten. Volg wel gewoon de beweging van je paard en blijf niet star in die houding zitten. Je kunt ook als je niet op je paard zit regelmatig even aan die ballon denken, want dan maak je jezelf automatisch rechter in je rug.


Staan in je beugels
Ga eens staan in je beugels (en zorg wel dat je niet je balans houdt aan je teugels, pak als het echt niet lukt  een pluk manen) en laat vervolgens je gewicht naar je enkels zakken. Om je evenwicht te kunnen houden zul je merken dat je je benen onder je middelpunt moet houden. En dat is waar ze horen, je hoort niet op je paard te zitten alsof je op een stoel zit. Laat je vervolgens zakken, door je knieën en je enkels iets te scharnieren, tot je met je zitvlak weer op het zadel zit. Blijf daarbij ontspannen aan de binnenkant van je benen, zodat je jezelf niet uit het zadel drukt. Doe deze oefening eerst als je paard stilstaat en als het goed lukt daarna in stap, draf en zelfs galop.


‘Power’-lichtrijden
De volgende oefening is best een zware. Probeer niet te overdrijven in het begin, want als je te moe wordt, dan schiet de oefening zijn doel voorbij. Regelmatig een korte periode is beter dan één keer lang en dan weer dagenlang niet.
Ga draven en houd daarbij een goed voorwaarts tempo aan laat je beugels uit. Je kunt ze over de hals van je paard leggen, maar je kunt ze ook laten hangen. Blijf vervolgens in dit tempo ‘gewoon’ lichtrijden. Probeer niet overdreven op te staan, maar laat je elke pas door je paard uit het zadel veren, blijf een moment met je zitvlak uit het zadel net als wanneer je gewoon beugels aan hebt en ga weer zitten. Gebruik je knieën voor het ‘sta’-moment. In het begin zul je teveel knijpen met je knieën. Kom je eenmaal in het ritme dan zul je merken dat je steeds meer met je been om je paard heen gaat zitten, dit komt je beenligging ten goede als je je beugels weer aandoet.


Zitles
Vraag aan je instructeur/instructrice of je een keer een zitles mag. Dit houd in dat je zonder zadel (kan ook met zadel) en zonder teugels gaat rijden, waarbij je via de longeerlijn wordt vastgehouden. Het fijnste is wel dat je een paard pakt met fijne gangen waardoor het zitten iets makkelijker word. Probeer te ontspannen op paard zodat je beter zit. Je kunt oefeningen doen waardoor je je zit moet gebruiken, zoals veel overgangen maken. In het begin kan het nog een beetje raar zijn omdat je het niet gewend bent, maar doordat je geen teugels gebruikt wordt je gedwongen onafhankelijker te gaan zitten.



Veel plezier en succes met deze tips!
Wil je wat extra ondersteuning om je houding, zit en balans te verbeteren bekijk dan snel de trainingen en evenementen die we bieden.

Door onze gastblogger Jill



Geen opmerkingen:

Een reactie posten