zondag 19 februari 2017

Wanneer Tijd voor Paardrijden? 5 Tips voor een Leuke én Effectieve Week.


Het is zondagmiddag. Dit betekend dat het weekend bijna voorbij is.... maar ook dat er een nieuwe week van ongekend potentieel voor je licht! Hierbij 5 tips om komende week leuk en effectief in te richten (en tijd voor paardrijden te maken).


1. Doelen stellen voor deze week (en deze opschrijven)

Ideaal gezien doe je dit op zondag (maar maandag mag ook😊). Neem de tijd om rustig te gaan zitten en de komende week te overdenken. In het begin kost dit wat moeite, maar het gaat steeds sneller naarmate je er meer ervaring in krijgt. Je begint als volgt:

Beperk jezelf niet enkel tot werk of paardrijden, maar neem alle "rollen" die je in het dagelijks leven vervult mee. Je bent ouder, partner, ruiter, werknemer, broer/zus, zelfstandige enz.

Bedenk vervolgens voor elke rol de 1 tot 3 belangrijkste doelen die je deze week wilt behalen. Bijvoorbeeld: Voor mijn werk wil ik verslag X afmaken. Rijles op dinsdagavond volgen, daarnaast 3 x 1 uur zelf paardrijden en mezelf inschrijven voor een dressuurwedstrijd. Als ouder deze week 4 x zelf de kinderen in bed leggen, elke dag samen ontbijten en met de kinderen naar de bioscoop. Als partner deze week 1 avondje nergens heen gaan en samen de zomervakantie boeken. Als zusje naar de verjaardag van mijn broer en een goede fles wijn voor hem halen.

Vervolgens plan je deze doelen en reserveer je de tijden in je agenda voor de komende week. Belangrijk hierbij is om flexibel te blijven, dagelijks aanpassen is in de meeste gevallen noodzakelijk.


2. Voorbereiden

Een planning van je weekagenda is hartstikke goed, maar met voorbereiding is het beter! Verzamel, voor dat verslag van het werk, op tijd alle gegevens. Zorg dat je paard al binnen staat voordat je naar rijles gaat (vraag dit een stalgenootje). Weet waar je je moet inschrijven voor die dressuurwedstrijd. Overleg van te voren naar welke film je met de kinderen gaat én hoe laat en waar deze draait. Informeer bij je schoonzus naar de wijn die je broer graag wilde.


3. Doe wat je elke keer uitstelt

Iedereen heeft wel iets wat telkens wordt uitgesteld. Probeer elke week minimaal 1 ding te doen dat je steeds uit stelt en je zult het gevoel hebben dat je echt iets hebt bereikt. Repareer deze week dat gaatje in de omheining of bel eindelijk de instructeur waarvan je zo graag les wil hebben.


4. Koester relaties

Ik geloof dat goede relaties hebben met je collega's, partner, familie en vrienden essentieel is om je leven leuk te houden. Daarnaast zijn goede relaties noodzakelijk om effectief te kunnen werken. Een paar ideeën:


 • Bel wat vaker dan dat je een berichtje verstuurd. Het is vaak prettig even een stem te horen en daarnaast is je vraag meestal direct beantwoord. (Niet aan te raden als je vriendin net op dat jonge paard zit)
 • Vergeet geen verjaardagen. (Facebook is hierbij super handig!)
 • Als je met iemand praat geef je 100% aandacht. Je zult merken dat je veel gerichter het onderwerp bespreekt en hierdoor tijd bespaart. Tussendoor appen is dus niet de bedoeling, zet je app notificaties op geluid uit.
 • Echt geen tijd gehad? Dan is een berichtje zeker de moeite, je laat weten dat je aan ze dacht.
 • Een magisch woord: dankjewel zeggen en het ook echt menen.
 • Soms iets doen waar niet om is gevraagd zoals een keer mee gaan op concours om te groomen.5. Positief zijn

Cliche? Jazeker!

Een positieve instelling voordat je aan je dag begint helpt je om je doelen te halen. Daar waar negativiteit ervoor kan zorgen dat je niets uit handen krijgt, is een positieve instelling cruciaal om dat wat je wil bereiken ook daadwerkelijk te behalen. Hierbij een paar tips om die positieve instelling te hebben en te houden:


 • Positief naar jezelf praten. Elke morgen tegen jezelf in de spiegel zeggen "het wordt een mooie dag"of "vandaag ga ik er helemaal tegen aan" klinkt misschien een beetje raar, maar je zult verstelt staat van de positieve impact die dit soort zinnetjes hebben op je instelling.
 • Focus op de goede dingen. Elke dag zul je dingen meemaken die niet helemaal lekker lopen. Richt je niet op de negatieve aspecten, maar op de positieve punten. Je instructeur belt af voor je rijles? Geen probleem kun je eindelijk weer eens een buitenrit maken. Je komt aan op concours, het regent pijpenstelen en er ligt overal blubber. Jippie! Kun je eindelijk die gave regenlaarzen met bijpassende jas showen!
 • Elke misser is een les. Je zult fouten maken en mislukkingen ervaren op diverse gebieden zoals je werk, relatie of hobby. Richt je niet op wat er fout ging, maar focus op dat wat je ervan kunt leren. De wedstrijd waarbij je als laatste eindigde gebruik je om te ontdekken wat je kunt verbeteren. Als iedere misser een les is, wens ik je veel missers toe!Bonus tips:


 • Kijk vooruit; Bij het maken van je doelen en planning is het verstandig regelmatig verder vooruit te kijken dan één week. Zo staa je niet in eens voor die deadline op het werk of onvoorbereid op een wedstrijd.
 • Kijk terug; Minstens zo belangrijk als vooruit kijken is terug kijken op je notities van de vorige week. Anders loop je het risico doelen die niet netjes genoteerd waren over het hoofd te zien, gemaakte beloftes niet na te komen, spullen te vergeten en diverse losse eindjes te creëren.
 • Plan je afspraken; Geef van te voren aan welk onderwerp er besproken gaat worden en wat het gewenste resultaat van de afspraak is. Geef ook de tijd die je ervoor hebt gereserveerd aan, anders blijft het maar uitlopen en is er nog niets definitief...
 • Begin vroeg; "Morgenstond heeft goud in de mond." Niet voor niets een bekend spreekwoord.

Ik wens je een leuke en effectieve week toe! Laat je me weten of het is gelukt?

Groetjes, Nicole

Geen opmerkingen:

Een reactie posten