maandag 13 februari 2017

Zelfmotivatie kun jij dit? | 4 Tips voor Ruiters

Heb je wel eens zo'n dag waarbij niets, maar dan ook echt niets, lijkt te werken en je het liefst alles uit handen wil laten vallen? Dan is het tijd voor zelfmotivatie.

Wat is (zelf)motivatie?

Motivatie op zich is al een begrip waarvoor diverse omschrijvingen te vinden zijn. Over het algemeen kun je stellen dat motivatie datgene is dat je drijft om een bepaalde handeling uit te voeren of gedrag te vertonen.

Motivatie wordt meestal verdeeld in twee vormen, namelijk extern gedreven of intern gedreven.

Bij externe motivatie is het ontvangen van een beloning of het vermijden van een straf datgene dat het gedrag en de handeling stimuleerd. Bijvoorbeeld het behalen van een oranje rozet, met bijbehorende gevulde envelop, bij het winnen van een wedstrijd.

Interne motivatie, ook wel zelfmotivatie, is de stimulans van een persoon die vanuit zichzelf handelt. Externe factoren spelen hierbij geen rol. Het uitvoeren van de handeling zelf en/of doelen in de toekomst zijn de drijfveer. Jezelf willen verbeteren en genieten van het paardrijden zijn voorbeelden van interne motivatie.


Kun jij jezelf motiveren?

Scott Geller, een bekende psychologie proffessor, formuleert in een TED Talk een aantal vragen die jou kunnen helpen je mate van zelfmotivatie te bepalen. Als jij met Ja kunt antwoorden op de onderstaande vragen, dan zit je zelfmotivatie wel goed.


1) Geloof je dat je het kunt?

Bezit je de mogelijkheden om het gewenste resultaat te behalen. Dit is een vraag waarbij je kunt vaststellen of je er tijd voor hebt, voldoende kennis en of je de juiste training hebt gehad. Bij de paardensport komt hier nog een extra dimensie bij; Geloof je dat je paard het kan?


2) Geloof je dat het werkt?

Deze vraag benadrukt je geloof in de te volgen stappen oftewel het proces. Het kan zijn dat voor het geloof in een bepaald proces, informatie of zelfs onderwijs noodzakelijk is. Bijvoorbeeld: om echt te geloven dat het proces van ponymeisje tot Grand Prix amazone echt mogelijk is, moet misschien onderzoek gedaan worden naar dit proces. Een ander voorbeeld, het geloof in een soort voer dat je paard helpt herstellen kun je versterken door onderzoeken over dit voer te bestuderen.


3) Geloof je dat het het waard is?

De overtuiging dat de gevolgen van de te nemen acties het waard zijn. Geloof je echt dat al die uren, bloed, zweet en tranen het waard zijn om te schitteren op Grand Prix niveau? Geloof je echt dat je bereid bent elk weekend op wedstrijd te gaan, jaar in jaar uit. Verjaardagen, feestdagen, uitjes met vrienden en familie missen omdat jij Grand Prix ruiter wil worden. Geloof je echt dat dit het allemaal waard is?


Meer zelfmotivatie

Onderzoek toont keer op keer aan dat positieve gevoelens, bij het gevolg van een te nemen actie, vele male sterker motiveert dat het vermijden van iets negatiefs.

Met andere woorden als jij naar de rijles gaat omdat je gemotiveerd bent door de mogelijkheden die de rijles met zich meebrengt, versus de ruiter die alleen maar gaat omdat er al is betaald voor de les en die het negatieve gevoel van het verlies van geld wil vermijden.

Je wilt iets doen vanwege de positieve consequenties. Je wil niet de negatieve gevolgen vermijden, maar de successen opzoeken. Niet het moeten gaan maar het willen gaan.


Zelfmotivatie 4 Tips

Om jezelf, of zelfs anderen, te motiveren zijn er een aantal punten te om te begrijpen:
  1. Inzien dat je competent bent. Al dan niet met hulp van anderen zoeken naar jouw perceptie van je eigen kunnen, zoals na een rijles of springparcours controleren wat goed ging. Van anderen feedback ontvangen over wat je juist hebt gedaan en hiervoor ook open staan.
  2. Beseffen wat de consequenties zijn. Het zoeken naar succes en potentieel inzien van een actie. Indien dit moeilijk is kan het coaching waardevol zijn.
  3. Realiseren dat je de keuze hebt. Door bewust te zijn van de keuzes die je kunt maken neemt je zelfmotivatie toe. Als je keuze waarneemt neem je zelfmotivatie waar.
  4. Je bewust zijn van sociale support. Je hebt anderen nodig, maar een ander kan ook weer van jou leren. Sta altijd open voor het leren van elkaar en ben je bewust van de synergie effecten. Het geheel is meer dan de som der delen.


"1+1=3"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten