donderdag 8 december 2016

Hoe Oud is Jouw Paard?

Voor de meeste paardeneigenaren is het een simpele vraag; Hoe oud is je paard? Misschien pas 3 jaar en nog vol in ontwikkeling, of 9 jaar en in de kracht van zijn leven, of inmiddels al op leeftijd met 22 jaar? Nu een andere vraag; Hoe oud is het verteringsstelsel van je paard? Je zou zeggen wederom 3, 9 of 22 jaar. Echter... heb je ooit stil gestaan bij het feit dat de spijsvertering van je paard in de laatste, pak en beet, zeven miljoen jaar nagenoeg niet is veranderd? Wat is er alleen al in laatste 100 jaar veranderd in de wijze waarop we paarden zijn gaan houden en voeren? Welke negatieve effecten heeft dit op je paard? Veel belangrijker is de vraag: Wat kun jij doen?

Om te beginnen kun je inzicht krijgen in de werking van de spijsvertering van je paard en begrijpen wat de basisbehoeften zijn. Hiervoor hoef je zelf geen geleerde te zijn, basiskennis in combinatie met logisch denken en een beetje inzet kunnen al een groot verschil maken. Zoals in het volgende voorbeeld over maagzweren.

Recentelijk kwam in de media al voorbij dat zoveel paarden last hebben van maagzweren. Nu is al zeven miljoen jaar de spijsvertering van het paard niet veranderd, dan moet er ergens een reden zijn voor al die maagzweren. Het antwoord is te vinden in de wijze waarop de spijsvertering functioneert. Een paard maakt 24/7 maagzuur aan. Hoe is dit al zeven miljoen jaar lang geneutraliseerd? Simpel, door continue van grof stengelig voedsel te knabbelen wordt er ook flink gekauwd. Tijdens dit kauwen op ruwvoer wordt er op een dag zo’n 35 liter aan speeksel geproduceerd. Het doorlopende aanbod van speeksel in combinatie met het ruwvoer neutraliseert ook de doorlopende productie van maagzuur. Als er niet gekauwd wordt vermindert/stopt de productie van speeksel en wordt het maagzuur niet meer geneutraliseerd. Op termijn kan dit maagzweren veroorzaken. De oplossing ligt in veel gevallen in het continue aanbieden van ruwvoer.

Gratis webinar: “Van mond tot kont je paard gezond”
Meer inzichten over de spijsvertering bij paarden, voeding en voertips worden gedeeld in het gratis te volgen live webinar van Paardrijden Online. Presentatie in handen van Colette Frankort - Veterinair Natuurgeneeskundige bij Natuurtalent.
Dit webinar is thuis, van achter de PC/laptop/tablet te volgen, enkel een internet verbinding is noodzakelijk. Dit webinar biedt de mogelijkheid om live vragen te stellen en zo direct aan de slag te kunnen met de tips en inzichten.

Meld je nu aan voor het gratis webinar: “Van Mond tot Kont je Paard Gezond” op vrijdag 9 december vanaf 20:00 uur.


"Paardrijden Online - Professionele Hippische Trainingen met Passie”

Nicole Banens

Geen opmerkingen:

Een reactie posten